Antyutleniacze w diecie

Owoce, warzywa, przyprawy oraz orzechy i nasiona to najlepsze źródła antyutleniaczy. Antyoksydanty to substancje, które blokują utlenianie innych substancji. Prawdą jest, że reakcje utleniające są kluczowe dla wielu procesów życiowych. Niestety te reakcje produkują także wolne rodniki, które są produktem ubocznym reakcji utleniających. Wolne rodniki nie są niczym dobrym dla naszego ciała i mogą powodować negatywne zmiany w komórkach naszego ciała.
Aby chronić się przed wolnymi rodnikami i zapobiec ich utlenianiu nasze ciało produkuje enzymy antyutleniające takie jak glutation, katalaza. Enzymy te pomagają w ten sposób, że same ulegają utlenieniu i wiążą się z wolnymi rodnikami, dzięki czemu neutralizują je. Brak odpowiedniej ilości antyutleniaczy w ciele może powodować więc nadmiar wolnych rodników, co w ostateczności może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Dlatego tak ważne jest, aby nasza dieta zawierała wystarczającą ilość antyutleniaczy w codziennie spożywanych pokarmach.

antyutleniacze

Pokarmy bogate w antyutleniacze

Jest wiele typów antyutleniaczy występujących w roślinach i zwierzętach. Najważniejsze z nich to witaminy A, C i E, hormon melatonina, enzymy jak glutation, katalaza, karotenoidy jak alfa i beta karoten, likopen, luteina i zeaksantyna, flawonoidy, flawony, izoflawony, antocyjany, kwasy fenolowe, kwas cytrynowy, kwas szczawiowy, kwercetyny i minerały takich jak selen i mangan. Różne pokarmy jak warzywa, owoce, pełne ziarna, nasiona, czy ryby zawierają te antyoksydanty. Przyjrzyjmy się dokładniej liście tych pokarmów.

1. Warzywa
- brokuły
- marchew
- pomidory
- zielona papryka
- szpinak
- pietruszka
- szparagi
- buraki
- kapusta
- brukselka
- karczochy
- ogórki
- dynia
- cebula
- czerwona papryka
- czosnek

2. Owoce
- jeżyny
- jagody
- truskawki
- maliny
- czarna porzeczka
- porzeczki
- kiwi
- ananas
- śliwki
- morele
- jabłka
- mango
- brzoskwinie
- winogrona
- czereśnie
- pomarańcze
- grejpfrut
- arbuzy
- cytryna
- gruszki
- groszek
- fasola
- soja

3. Pełne ziarna
- owies
- otręby
- jęczmień
- kukurydza
- soczewica
- ciecierzyca

4. Inne
- kminek
- oregano
- cynamon
- kardamon
- nasiona gorczycy
- bazylia
- kolendra
- tymianek
- orzechy włoskie
- orzeszki ziemne
- orzechy laskowe
- migdały
- pistacje
- herbata, zwłaszcza zielona
- kawa
- nasiona słonecznika
- siemię lniane
- czerwone mięso
- jaja
- kurczak
- indyk
- ryby i owoce morza

To były przykłady pokarmów zawierających istotne dla naszego zdrowia antyutleniacze. Postaraj się włączyć do swojej diety chociaż część z nich tak, aby zminimalizować niebezpieczeństwa związane z nadmiarem wolnych rodników. To z kolei zmniejszy ryzyko takich chorób jak rak, choroby serca itd. Antyutleniacze mogą także pomóc w zwiększeniu odporności organizmu.