Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on grudzień 20, 2020 in Dieta |

Choroby cywilizacyjne a dieta

Choroby cywilizacyjne to choroby dietozależne, zawiązane z szybkim rozwojem cywilizacji. To plaga XXI wieku. To co jemy na co dzień i od święta znacząco wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Bardzo ważnym elementem przy kompletowaniu diety jest jakość jedzenia. Niestety żyjemy w trudnych czasach, gdyż wielu ludzi z powodu braku zasobnego portfela decyduje się na zakup niskiej jakości produktów spożywczych, które są naszpikowane dużą ilością polepszaczy smaku, wypełniaczy w postaci skrobi kukurydzianej, pszennej lub białka sojowego. Do tego dochodzą wszelkiej maści konserwanty i barwniki oraz cukier i sól, czyli jak to mówi się potocznie „biała śmierć” i pewnie dużo w tym prawdy.

Przyjrzyjmy się temu zagadnieniu bliżej.

Pani „X” ma cukrzycę, otyłość i dnę moczanową. Jest biedną emerytką, która bardzo lubi chodzić na zakupy, najlepiej tam gdzie są promocje i jest naprawdę tanio, a że pani „X” lubi sobie pojeść, kupuje duże ilości taniej kiełbasy powiedzmy „rodzinnej”, bo była promocja w supermarkecie na stoisku mięsnym. Do tego piwko, czerwone winko, kawał tłustego mięsa na sos przyrządzany na smalcu. Wszystkie te artykuły nafaszerowane są dużą ilością konserwantów, a także są pełne tłuszczu i białka. Te wszystkie składniki wywołują u Pani „X” tak wiele chorób, ponieważ tłuste jedzenie oraz alkohol spożywane nagminnie przyczyniają się do powstania otyłości i dny moczanowej. Dna moczanowa powstaje wskutek przewlekłego spożywania tego typu jedzenia i picia alkoholu. Wytrącają się kryształki kwasu moczowego, które osadzają się w stawach (najczęściej w paluchu u nogi, ale również mogą się ulokować w stawie barkowym lub biodrowym). Kryształki te zaczynają się trzeć co wywołuje potworny ból w stawach. Wtedy trzeba zmienić dietę na zdrowszą, która eliminuje piwo i wino oraz tłuste mięsa, no i oczywiście wskazana jest wizyta u lekarza pierwszego kontaktu, który przepisze odpowiednie leki na to schorzenie. W ten sam sposób powstaje cukrzyca. Ogromne ilości spożywanych pokarmów niskiej jakości, naszpikowanych tanimi tłuszczami (palmowy), syropem glukozowo-fruktozowym to pewna droga do zachorowania na cukrzycę. Wtedy wiadomo, że przez wiele lat taka osoba będzie musiała stosować tabletki lub w cięższych przypadkach insulinę. Insulina jest o tyle lepsza od tabletek na obniżenie glukozy we krwi, gdyż nie obciąża wątroby tak jak czynią to tabletki.

HACCP to instrument niezwykle istotny przy kontrolowaniu etapów produkcji. Nadzoruje on również handel żywnością oraz branżę spożywczą. Więcej w temacie haccp tutaj.

Choroby i dolegliwości układu pokarmowego: biegunki, zaparcia, wrzody żołądka i dwunastnicy, zgaga i hemoroidy- są wynikiem przewlekłego stresu. Prawdą jest, ze większość chorób zaczyna się w głowie….tak, w głowie, gdyż nasz umysł nie radzi sobie z emocjami, które są tłumione i prędzej czy później doprowadzą do bardzo uciążliwych chorób cywilizacyjnych. Gdy jest stres, to bulgota w brzuchu, wtedy osoba się wstydzi i jeszcze bardziej stresuje co powoduje jeszcze większe bulgotanie, i koło się zamyka. Tak działa stres. wtedy osoba, która ma takie problemy odwiedza różnych lekarzy, gastrologów, ale to na nic się przyda ponieważ problem mieści się w głowie pacjenta. Leki mogą załagodzić objawy doraźnie, jednak zaleca się wizytę u psychiatry lub psychologa. Jeśli chodzi o żywienie w tych schorzeniach to trzeba prowadzić zdrowy tryb życia z jedzeniem bogatym w błonnik, który oczyszcza jelita, pić dużo wody, jeść zdrowo i nie smażyć potraw, nie używać pikantnych przypraw, które drażnią układ pokarmowy. Dobrze jest zakupić sobie w aptece dobry probiotyk, który będzie wspierał mikrobiotę jelit i zmniejszał ryzyko zachorowana na nowotwór jelit oraz usprawni trawienie. Czerwone mięso np. wołowina stosowana do ulubionych dań takich jak stek z rostbefu czy tatar mogą spowodować nowotwór najczęściej jelit, dlatego należy unikać takich dań chcąc być zdrowszym. Najlepiej czerwone mięso zastąpić białym mięsem czyli kurczakiem zagrodowym i indykiem.. Zalecane są też ryby zawierające kwasy omega, które chronią przed wysokim cholesterolem – jego nadmiar może przyczynić się do kolejnej choroby cywilizacyjnej czyli miażdżycy.

Według WHO najgroźniejszą chorobą cywilizacyjną jest nadciśnienie tętnicze spowodowane tzw „śmieciowym jedzeniem”, mnóstwem soli i tłuszczu w potrawach. Nadciśnienie rozwija się bezobjawowo, do czasu aż pacjent poczuje się senny, poczuje ból głowy, szybko się męczy, robi się zaczerwieniony. W takim przypadku należy wyeliminować sól, jeść zdrowe, dobrej jakości potrawy przyrządzane na parze lub pieczone i gotowane. Czerwone mięso zastąpić białym oraz włączyć do diety ryby i owoce morza. Pić dużo wody.

Podsumowując, należałoby zmienić swoje myślenie na temat odżywiania i robienia zakupów, Stawiać na zdrowsze i nieco droższe produkty niż ich tańsze, gorszej jakości odpowiedniki. Czytać dokładnie skład produktów spożywczych na etykietach. Kupować małe ilości ale za to zdrowszego pokarmu, robić listę zakupów oraz wychodzić na nie będąc najedzonym, dzięki czemu nie będzie nas kusić zakup niepotrzebnych i niezdrowych produktów, słodyczy, piwa itp.
Chorym zaleca się dietę śródziemnomorską, która jest zdrowa, kolorowa i smaczna, a przy tym nadaje się na każdą kieszeń.