Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on Paź 24, 2020 in Dieta |

Co jeść w upalne dni? Najważniejsze produkty.

Co jeść w upalne dni? Najważniejsze produkty.

Jeśli fala ciepła może równać się z ryzykiem odwodnienia, utraty apetytu i zmęczenia, można łatwo zwalczyć jej szkodliwe skutki.
Pierwszy dobry odruch: pić regularnie, oczywiście! 1,5 do 2 litrów wody dziennie to dobra średnia. Jednocześnie należy wybierać produkty bogate w wodę i sole mineralne, aby zrekompensować te, które zostały wyeliminowane przez pocenie się. Najlepiej, aby były one również łatwo strawne. Dlaczego miałyby być one łatwe do strawienia? Po prostu, im trudniej jest go strawić, tym więcej energii zużywa i wyczerpuje Twoje ciało! Aby Ci pomóc, oto nasze 5 najlepszych produktów spożywczych, które możesz umieścić na talerzu w razie gorąca.

Co jeść w upalne dni? Jedz sałatkę, kiedy jest gorąco!

Po stronie warzywnej, zielona sałatka jest jednym z Twoich najlepszych sprzymierzeńców podczas fali upałów. Rzeczywiście, jest łatwy do strawienia, a jednocześnie jest bardzo bogaty w wodę. Chociaż zawartość może się nieznacznie różnić w zależności od odmiany, w przypadku większości z nich jest ona bliska 95%, jak na przykład sałaty. Najlepszy sposób na pozostanie nawodnionym! Kolejny dobry punkt: sałata dostarcza również wiele pierwiastków śladowych i soli mineralnych, w tym :
potas, szczególnie niezbędny do skurczu mięśni i aktywności serca;
wapnia, niezbędnego dla silnych kości i zębów.

Co jeść w upalne dni? Jedz sałatkę

Co jeść w upały? Pomidor, super nawilżający

Składający się w 94% z wody pomidor jest również jednym z pokarmów, które nie mogą być ignorowane podczas upałów! Podawany jako sałatka, zupa na zimno lub sok z aperitifu, zawiera wiele ciekawych składników odżywczych. W szczególności, jest to jedno z dobrych źródeł :
witamina C, przydatna m.in. dla układu odpornościowego;
Witaminy z grupy B, takie jak słynna witamina B9 (kwas foliowy) niezbędna do rozwoju płodu.
Lukier na torcie: pomidory zawierają również likopen, antyoksydant, który pomaga skórze lepiej znosić promienie UV. Ale nie pozwól, aby to powstrzymało cię od stosowania filtrów przeciwsłonecznych za każdym razem, gdy jesteś wystawiony na działanie słońca, aby zapobiec poparzeniom słonecznym i rakowi skóry! W rzeczywistości, samo spożywanie likopenu nie może cię ochronić. Więc myślcie o tym tylko jako o “pomocnej dłoni”.

Co jeść w upały? Pomidor

Jedzenie na upalne dni – Arbuz, kolejny sojusznik podczas fali upałów

Emblematyczne owoce lata, arbuz składa się z prawie 90% wody. Podobnie jak pomidor, zawiera likopen, a także dużą ilość soli mineralnych i witamin, w tym :
Potas;
witamina A, dobra dla wzroku i układu odpornościowego;
Witamina B6, szczególnie przydatna w walce ze zmęczeniem.
Bonusowa rada: jeśli arbuz jest tak pyszny jak jest, pomyśl o podaniu go jako smoothie lub granitę, aby ugasić pragnienie. Zaproś go również do sałatek owocowych!
Powiedz “tak” letnim cytrusom

Grejpfruty i cytryny, z zawartością wody około 90%, pomogą Ci również zwalczyć odwodnienie. Nie wspominając o ich doskonałym składzie odżywczym i korzyściach dla zdrowia! Szczególnie bogate w witaminę C i różne antyoksydanty, pomogą Ci wzmocnić układ odpornościowy i zachować piękny wygląd skóry.

Daj się skusić sałatce z owoców cytrusowych podczas upałów lub pysznej domowej lemoniadzie… Bez cukru, jeśli to możliwe! Ale jeśli naprawdę nie znosisz kwasowości, możesz dodać trochę miodu: bogaty w ciekawe składniki odżywcze, jest dużo zdrowszy niż biały cukier.

Jedzenie na upalne dni - Arbuz

Posiłki na upalne dni – pomyśl też o rybach podczas upałów…

Jedzenie świeżych owoców i warzyw, kiedy jest gorąco, jest dobre. Ale powinieneś też jeść wystarczająco dużo białka.
Ryby są dobrym źródłem białka, ponieważ większość gatunków ryb jest bardzo łatwo przyswajalna. Jeśli możesz zdecydować się na chude ryby, takie jak np. dorsz, pomyśl o sardynkach i innych “tłustych” rybach za ich zdrowe serce zawartości omega-3.
W związku z tym chude mięso białe (np. drób bez skóry) jest również dobre do uzupełniania białka w okresie letnim. Z drugiej strony, unikaj czerwonego i/lub tłustego mięsa, o ile to możliwe, w czasie fali upałów: są one zbyt trudne do strawienia!

Posiłki na upalne dni - ryby