Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on styczeń 11, 2021 in Dieta |

Dieta wątrobowa – co jeść a czego unikać przy chorej wątrobie.

Wszystkie diety lecznicze mają za zadanie poprawić stan zdrowia osoby chorej oraz nie szkodzić. Powinny być lekkostrawne i choć różnią się między sobą to muszą spełniać najważniejsze warunki. Dieta jest cennym uzupełnieniem leczenia farmakologicznego a bardzo często stanowi główne lekarstwo. W przypadku chorób wątroby, zapalenia pęcherzyka żółciowego, w kamicy żółciowej, w zapaleniu trzustki pacjentom trzeba przede wszystkim dostarczać pełnowartościowych produktów białkowych, ograniczyć tłuszcz, którego wchłanianie i trawienie jest upośledzone, a witaminy i minerały uzupełniać suplementami.

Dieta wątrobowa na czym polega?

Główne założenia diety wątrobowej opierają się na odciążeniu chorego narządu. Zalecane jest przyrządzanie potraw na parze, gotować, piec lub dusić bez użycia tłuszczu. Jadać bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Posiłki powinny być podzielone na 4 – 6 razy w ciągu dnia.

Wątroba to główny narząd, w którym zachodzą liczne przemiany ustrojowe. Z aminokwasów pochodzących z pożywienia syntetyzuje białka ustrojowe.
W zaawansowanej niewydolności wątroby należy ograniczyć białko do 20 – 30 g na dobę, co pozwala zmniejszyć ilość amoniaku. Do najczęstszych chorób wątroby zalicza się jej zapalenie, marskość, stłuszczenie oraz nowotwory.

Produkty zalecane w diecie wątrobowej

Produkty zalecane: pieczywo jasne, czerstwe, sucharki, drobne kasze, makarony, ryż, mleko w proszku odtłuszczone, chudy ser twarogowy, chudy drób i cielęcina gotowana, chuda szynka, zupy na wywarach roślinnych bez zasmażek i śmietany, tłuszcze wyłącznie roślinne; oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, warzywa tylko z wody: marchew, kalafior, burak, dynia, szpinak, ziemniaki, w ograniczonych ilościach fasolka szparagowa, warzywa na surowo: zielona sałata i pomidor bez skórki, owoce: truskawki, morele, winogrona, pomarańcze, jabłka, zupy owocowe.

Z diety należy bezwzględnie wykluczyć:

  • potrawy smażone, tłuste i pieczone,
  • ostre przyprawy takie jak ocet, gałka muszkatołowa, papryczka chili, pieprz,
  • produkty wzdymające i ciężkostrawne.