Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on Mar 30, 2020 in Zdrowie i medycyna |

Dieta wegetariańska jest smaczna i zdrowa, pomimo eliminacji mięsa. Czym je zastąpić? Koniecznie sprawdź 10 zamienników!

Dieta wegetariańska jest smaczna i zdrowa, pomimo eliminacji mięsa. Czym je zastąpić? Koniecznie sprawdź 10 zamienników!

Ze względu na przekonania lub brak tolerancji białka zwierzęcego, coraz więcej osób decyduje się na zmianę dotychczasowych nawyków żywieniowych i przejście na wegetarianizm.
Wegetarianizm, to kuchnia, która oparta jest głównie na warzywach i owocach. Do przygotowania dań, wykorzystywane są jednak jaja oraz mleko, co odróżnia ją od kuchni wegańskiej.
Ze względu na dużą zawartość żelaza oraz wapnia, lekarze oraz dietetycy polecają mięsa, które ma korzystny wpływ na właściwe funkcjonowanie organizmu. Stosując jednak produkty bogate w żelazo, łatwo można je zastąpić, unikając przy tym powstawaniu groźnych dla organizmu niedoborów. Jakie produkty wybrać?

Czym zastąpić mięso wegetarianizm?

Lista 10 produktów, które zastąpią mięso w Twojej diecie.

  1. Chlebowiec jest produktem o delikatnym, słodkim smaku. Doskonale nadaje się do grillowania, pieczenia i gotowania.
  2. Buraki są znane każdemu, jednak mało kto wie, ze można z nich przyrządzić smaczne kotlety do burgerów.
  3. Ziemniaki są od dawien dawna wykorzystywane w diecie. Bogate w składniki odżywcze ziemniaki, można przyrządzić na wiele sposobów, nadając daniom niesamowitego wyglądu i smaku.
  4. Orzechy są sycące i smaczne, a w dodatku można z nich przyrządzić wiele potraw, na przykład ser.
  5. Rośliny strączkowe są bogate w żelazo i wartości odżywcze, Są sycące i smaczne, a w dodatku można je przyrządzić na wiele sposobów. Koniecznie wykorzystaj je w swojej diecie.
  6. Kalafior pieczony w panierce, to wegetariański zamiennik kotleta. Bogaty w witaminy, smaczny i szybki w przygotowaniu.
  7. Bakłażan, dzięki swojej nietypowej konsystencji, doskonale nadaje się do przyrządzania klopsików lub jest świetnym zamiennikiem owoców morza.
  8. Tofu to bomba białkowa. Ten roślinny [przysmak można ugotować, upiec a nawet ugrillować.
  9. Soczewica od lat gości na naszych stołach. Bogata w białko doskonale sprawdzi się do przygotowania smacznych past na kanapki lub zupy.
  10. Grzyby są mniej popularne w porównaniu do soi, jednak zasługują na uznanie. Można przyrządzić z nich kotlety a nawet smaczne potrawki.

Eliminacja mięsa z diety jest bezpieczna, gdy zadbamy o wprowadzenie do diety smakowitych zamienników, które równie dobrze dostarczą organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników.