Dieta glikemiczna

Węglowodany, które na codzień spożywamy w różny sposób wpływają na nasz organizm. Aby mierzyć ten wpływ skonstruowano indeks glikemiczny, który opisuje wpływ węglowodanów na poziom glukozy we krwi. Dieta glikemiczna bazuje na produktach o niskim indeksie glikemicznym.
Indeks glikemiczny (IG) mierzy wpływ węglowodanów na poziom cukru we krwi. Kiedy węglowodany trafiają do układu pokarmowego są rozbijane podczas trawienia, przez co glukoza trafia do układu krwionośnego. Niektóre węglowodany rozbijane są szybko inne z kolei wolno, te pierwsze mają wysoki IG a drugie niski IG.

dieta glikemiczna

Dieta glikemiczna bazująca na pokarmach o niskim IG uważana jest za zdrowszą, ze względu na powolniejsze trawienie, uwalnianie się glukozy do krwi. Dzięki temu skoki cukrów we krwi nie są tak gwałtowne.

Indeks glikemiczny mierzony jest w skali od 1 do 100 i mierzony jest przy 50 gramach węglowodanów w pokarmie.

Poziomy indeksu glikemicznego:

    Wysoki IG - powyżej 70 - np: ziemniaki, płatki kukurydziane, ryż, biały chleb,
    bułki, arbuz, cukier

    Średni IG - 56-69 - np: produkty pełnoziarniste, biały ryż

    Niski IG - poniżej 55 - np: warzywa strączkowe, makaron, owoce, warzywa,
    mleko, owoce morza, brązowy ryż

Co jeść na diecie glikemicznej?

Staraj się jeść 3 posiłki dziennie o niskim indeksie glikemicznym i przynajmniej jeden posiłek zawierający pokarmy z wysokim lub średnim IG. Jedz więcej brązowego ryżu, biały tylko okazjonalnie. Staraj się spożywać więcej zielonych warzyw oraz świeżych owoców w ciągu dnia. Raczej unikaj ziemniaków, przede wszystkim smażonych. Zamiast białego chleba, bułek kupuj chleb pełnoziarnisty. Na śniadanie jedz nieprzetworzone płatki jak owsianka, muesli itd. Rozdzielaj ilość spożywanych węglowodanów równomiernie na cały dzień.

Przykładowy jadłospis:

Śniadanie: miska muesli z jogurtem naturalnym wraz z orzechami i owocami, szklanka soku pomarańczowego
Przekąska: koktajl owocowy z jogurtu naturalnego i np: truskawek
Obiad: Grillowany kurczak lub ryba, pieczone warzywa
Przekąska: sałatka owocowa
Kolacja: Chude pieczone mięso z makaronem i zieloną sałatą

Dieta glikemiczna ma wiele zalet, pozwala utrzymywać naszą wagę w ryzach, zmniejsza poziom cholesterolu (przez dużą ilość warzyw) i zmniejsza wrażliwość organizmu na insulinę. Powolne uwalnianie się glukozy do krwi powoduje również równomierny poziom energii w trakcie dnia, nie ma skoków.