Dieta owsiana

Owsianka to świetny i sycący sposób na śniadanie. Jedna miska płatków owsianych z mlekiem i owocami potrafi zaspokoić głód na dłuższą chwilę. Właśnie ten aspekt owsa jest wykorzystywany powszechnie przy odchudzaniu, ponieważ owies jest znany z właściwości zmniejszających głód i potrafi skutecznie wypełniać żołądek, dzięki dużej zawartości błonnika. Dieta owsiana bazuje właśnie na owsie a w szczególności na jedzeniu owsianki przy każdym posiłku, aby zmniejszyć łaknienie i dłużej czuć się sytym.
Jedną z głównych przyczyn tycia jest przejadanie się oraz oczywiście jedzenie niezdrowego przetworzonego jedzenia bogatego w proste cukry oraz tłuszcze nasycone i trans. Owies zawiera duże ilości błonnika, który nie jest trawiony a idealnie wypełnia nasz żołądek. O innych właściwościach błonnika możesz przeczytać tutaj: błonnik.

dieta owsiana

Odchudzanie z dietą owsianą

Na początek należy wspomnieć, że dieta owsiana nie jest jedną z tych diet, która polega tylko i wyłącznie na spożyciu w kółko jednego pokarmu, w tym przypadku owsianki. Jest to natomiast dieta, która uzupełnia normalną dietę w celu zmniejszenia apetytu i uczucia głodu. Faza, która ogranicza się do spożycia jedynie owsianki jest stosunkowo krótka bo trwa 7 dni, natomiast kolejna faza, w której owies jest uzupełnieniem trwa już 30 dni. Podczas tych dni należy stopniowo zwiększać ilość kalorii aż w końcu na koniec można przejść do normalnej diety.

Faza 1

Jedz pół miski owsianki z chudym mlekiem lub jogurtem naturalnym trzy razy dziennie przez pierwsze 7 dni. Nie należy jeść żadnych błyskawicznych płatków owsianych. Owies musi być jak najmniej przetworzony. Trzymaj ilość spożywanych kalorii pomiędzy 900 a 1200.

Faza 2

Przez kolejne 30 dni do każdego posiłku dodaj pół miski owsianki z mlekiem. Dzienna ilość kalorii nie powinna przekraczać 1300 kalorii. Staraj się, aby każdy posiłek, czy przekąska był poniżej 300 kalorii. Włącz do diety zdrowe przekąski, które mogą być spożywane pomiędzy głównymi posiłkami. Mogą to być owoce jak truskawki, jabłka lub warzywa jak marchewka, seler. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzać z kaloriami.

Faza 3

Wróć do normalnej diety, ale zachowaj jedną porcję owsianki w ciągu dnia np: na śniadanie oraz jedną przekąskę - może być baton muesli. Minimalizuj spożycie tłuszczy.

Faza 4

Zacznij ćwiczyć przez 30 minut 3 do 5 razy w tygodniu

Przykładowy jadłospis dla fazy 2

Śniadanie: pół miski owsianki z jogurtem naturalnym, łyżka rodzynków
Przekąska: pół miski truskawek, jabłek, bananów
Obiad: 100g ryby, miska zielonej sałaty z jogurtem naturalnym, pół miski owsianki
Przekąska: pół miski świeżych surowych warzyw jak marchew, czy seler
Kolacja: pół miski owsianki z chudym mlekiem, porcja ugotowanej zielonej fasoli szparagowej

Podsumowanie

Należy zaznaczyć, że każda dieta bazująca tylko i wyłącznie na jednym pokarmie jest niezdrowa. Co innego jeśli ten jeden pokarm jest uzupełnieniem diety. Dlatego warto odpuścić sobie pierwszą fazę, a więc 7 dni na samej owsiance i od razu przejść do fazy 30 dniowej, w której owsianka jest uzupełnieniem normalnej niskokalorycznej diety i dodajemy ją głównie, aby zmniejszyć apetyt i skorzystać z właściwości zdrowotnych błonnika, węglowodanów złożonych zawartych w owsie.