Dieta zbilansowana

Dieta zbilansowana nie jest dietą nakładającą silne restrykcje na twoje nawyki żywieniowe. Dieta o dobrze zbalansowanym jadłospisie dostarczy twemu organizmowi odpowiednich porcji węglowodanów, tłuszczy, protein, błonnika oraz witamin i minerałów. Odpowiednie proporcje między nimi mogą zwiększyć metabolizm organizmu a co za tym idzie zwiększyć ilość kalorii spalanych przez nasz organizm.
Plan diety zbilansowanej Zacznij od redukcji ilości spożywanych kalorii, pozbądź się z jadłospisu pokarmów wysokokalorycznych jak węglowodany proste (cukier, słodycze, ciasta itp) czy tłuszcze nasycone i trans (frytki, chipsy itp.). Zmieniaj swoje nawyki żywieniowe w sposób łagodny, nie rób tego z dnia na dzień. Dieta powinna zawierać znaczące ilości protein pochodzących z drobiu i ryb oraz produktów mlecznych. Warzywa i owoce powinny stanowić bardzo istotny punkt jadłospisu. Nie zapomnij o piciu dużej ilości wody aż do 2l dziennie, woda pomoże ci szybciej pozbyć się z organizmu niepotrzebnych substancji.

dieta zbilansowana

Spróbuj maksymalnie ograniczyć spożycie słodyczy, jedzenia z fast foodów i słodkich napoi gazowanych. Zamiast jeść 3 ciężkie posiłki w ciągu dnia zacznij spożywać 4-5 mniejszych posiłków. Nie zapominaj o śniadaniu, które jest bardzo istotne bo dostarcza organizmowi energii na pierwszą, często najbardziej wymagającą część dnia. Wpływa to na nasz metabolizm, śniadanie zwiększa go, jego brak spowalnia metabolizm, przez co kolejne posiłki nie są tak szybko trawione. Najlepiej będzie jeśli śniadanie będzie duże, obiad średni a kolacja naprawdę małym posiłkiem. Staraj się jeść wolniej niż dotychczas, przeżuwaj dokładnie jedzenie, nie jedz w pośpiechu oraz nie jedz kiedy nie czujesz w ogóle głodu.

Czym naprawdę jest dieta zbilansowana?

Jest to po prostu dieta, która zawiera w sobie wszystkie potrzebne nam wartości odżywcze. Dzięki temu jest to dieta zdrowa, bo nie ogranicza żadnych kluczowych dla nas wartości odżywczych. Przyjrzyjmy się poszczególnym z nich.

Węglowodany

Należy mieć świadomość tego, że węglowodany dzielimy na zdrowe i niezdrowe. Zdrowe są świetnym źródłem energii, nie zwiększają mocno poziomów cukru i insuliny we krwi, są dłużej trawione. Są to węglowodany złożone i można je znaleźć w produktach pełnoziarnistych, warzywach. Pokarmy, których należy unikać to te zawierające przetworzone cukry, produkty z przetworzonego ziarna jak biały chleb, biała mąka oraz wszelkie puszkowane owoce, słodycze, ciasta itp. Ich problemem jest to, że są szybko trawione i powodują bardzo mocny wzrost poziomu cukru we krwi.

Tłuszcze

Tutaj też mamy do czynienia z dwoma rodzajami tłuszczy. Te nienasycone są dla nas zdrowe, natomiast tłuszcze nasycone, głównie pochodzenia zwierzęcego oraz trans są dla nas niezdrowe. Więcej o tłuszczach dowiesz się tutaj: tłuszcze.

Białko

Białko to oczywiście kluczowy komponent diety, który jednak nie może być przyjmowany w nadmiarze ze względu na zbyt duże obciążenie nerek. Białka można znaleźć w wielu pokarmach a najlepsze przykłady to ryby, drób, jajka, produkty mleczne, orzechy, nasiona, ale także warzywa jak soja.

Błonnik

Błonnik jest kluczowym elementem wspomagającym przesuwanie się resztek pokarmów w naszych jelitach. Nie jest on trawiony przez nasze ciało i niemal w całości jest wydalany wiążąc przy okazji w jelitach niepotrzebne tłuszcze, związki itd. Najlepsze właściwości tego typu ma błonnik rozpuszczalny w wodzie. Ciało potrzebuje około 20-30 gramów błonnika w ciągu dnia. Gdzie go szukać? Oczywiście głównie w warzywach i owocach oraz pełnych ziarnach.

Witaminy i minerały

Witaminy są kluczowe ponieważ stymulują pracę enzymów w naszym ciele. Witamina E wpływa na skórę, włosy. Witamina D pomaga w absorpcji wapnia. Minerały jak potas, wapno i magnez są kluczowe dla stanu naszych kości, zębów, ale także wpływają na enzymy. Najwięcej witamin i minerałów znajdziemy głównie w owocach i zielonych warzywach.

Przykładowy jadłospis

Śniadanie: kilka truskawek, 100g twarogu, 1 kromka chleba pełnoziarnistego
Przekąska: jedno jabłko, kilka orzechów włoskich
Obiad: sałatka z pomidorów, ogórków i sałaty z łyżką oliwy z oliwek. 50g steku wołowego podawanego na bułce z pełnego ziarna
Przekąska: 200g tofu, marchewka, garść nasion dyni
Kolacja: 100g makaronu z pełnej mąki z sosem pomidorowym z pieczarkami, oliwkami, cebulą, czosnkiem i oliwą z oliwek.

Podsumowanie

Dieta zbilansowana to nic innego jak odpowiednia kombinacja wszystkich kluczowych wartości odżywczych. Dzięki temu nic nie zabraknie naszemu organizmowi.