Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on Maj 3, 2020 in Zdrowie i medycyna |

Jedzenie przy chorobie hashimoto ma ogromne znaczenie, dlatego koniecznie sprawdź, co warto, a czego nie powinno się jeść przy problemach z tarczycą.

Jedzenie przy chorobie hashimoto ma ogromne znaczenie, dlatego koniecznie sprawdź, co warto, a czego nie powinno się jeść przy problemach z tarczycą.

Choroba Hashimoto, to wyjątkowo dokuczliwa przypadłość, która coraz częściej rozwija się u młodych osób. Przez stałe stosowanie leków, niezbędnych do prawidłowej pracy tarczycy, wiele osób boryka się z problemem nadmiernej wagi. Wynika to z niewłaściwego metabolizmu oraz przyjmowanych substancji, zapobiegających rozwoju choroby. Aby sylwetka stale wyglądała na zadbaną i zgrabną, warto stosować w swojej diecie produkty, o niskiej zawartości tłuszczu oraz cukru.

Co jeść przy chorobie hashimoto?

Nie jest powiedziane, że osoby borykające się z chorobą hashimoto powinny całkowicie wyeliminować dany produkt ze swojej diety. Choroba ta, nie ma podłoża alergicznego, więc unikanie produktów, które lubimy nie zawsze jest rozsądne. Ich całkowita eliminacja, może doprowadzić do rozwoju innych, równie groźnych chorób, spowodowanych brakiem dostarczenia organizmowi niezbędnych witamin i składników odżywczych.
Aby uniknąć pogłębianiu się stanu chorego, należy zrezygnować z produktów, które ograniczają przyswajanie się jodu. Zbyt niski poziom jodu, znacząco wpływa na samopoczucie chorego oraz może znacząco pogorszyć stan jego zdrowia. Aby uniknąć hamowaniu wchłaniania się jodu warto zrezygnować z produktów bogatych w soję, na przykład tofu, ale również brokuły, kalafior a nawet warzywa kapustne, na przykład kalarepa, brukselka czy kapusta.
Samo wyeliminowanie tych produktów, nie poprawi wyglądu Twojej sylwetki. Jeśli borykasz się z nadmiarem kilogramów, które są skutkiem choroby, warto unikać spożywania produktów bogatych w cukier, na przykład napoje gazowane, lemoniady, czekoladowe batoniki, napoje energetyczne oraz dania przetworzone. Z powodu zaburzenia metabolizmu u człowieka chorego na hashimoto, organizm nie jest wstanie poradzić sobie z tak duża dawką cukru, a zwłaszcza, gdy przyjmowany jest regularnie, co przekłada się na zwiększenie masy ciała i pogorszenie samopoczucia. Aby uniknąć przykrych dolegliwości, warto postawić na produkty niskokaloryczne oraz świeże warzywa i owoce. Tylko stosowanie zdrowej diety oraz indywidualnie dobranych lekarstw, pozwoli zachować wymarzoną sylwetkę.