Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on mar 27, 2021 in Dieta |

Na czym polega dieta raw food i czy jest zdrowa?

Jeśli lubisz smak surowych potraw, a gotowanie nie sprawia Ci przyjemności, to zachęcamy do zapoznania się z zasadami diety raw food. Polega ona na spożywaniu produktów, których nie poddaje się obróbce termicznej. Należą do nich przede wszystkim owoce, warzywa, ale także mięsa i nabiał. W poniższym artykule przedstawiamy najważniejsze zasady diety raw food i podpowiadamy, czy jest zdrowa oraz bezpieczna.

Osoby będące na diecie raw food uważają, że surowe jedzenie składa się z naturalnych enzymów, witamin oraz składników odżywczych, które są niszczone przez obróbkę termiczną. Z tego powodu rezygnuje się z gotowania, parzenia, smażenia czy pieczenia potraw. Przestrzegając zasad tej diety, można spożywać wyłącznie surowe artykuły spożywcze. Należy jednak kontrolować dostarczane do organizmu produkty, aby były one pełnowartościowe. Dieta raw food może doprowadzić do niedoboru niektórych witamin czy składników odżywczych, dlatego tak istotne jest jej dokładne zaplanowanie.

Jak spożywanie surowych produktów wpływa na zdrowie?

Dużą wątpliwość budzi to, czy dieta raw food jest zdrowa i bezpieczna dla wszystkich. Wiąże się ona z licznymi zaletami, o których mówi pracownik sklepu ze zdrową żywnością Batom: “Surowe artykuły spożywcze są pozbawione szkodliwych tłuszczów oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają małe ilości cukru i sodu, dlatego są uważane za zdrowe. Osoby przebywające na takiej diecie sądzą, że potrawy niepoddawane obróbce termicznej wzmacniają odporność i wpływają pozytywnie na pracę przewodu pokarmowego. Ponadto możliwe jest zrzucenie masy ciała, ponieważ surowe produkty pozwalają pozbyć się kilogramów. Oprócz tego działają korzystnie na stan skóry, a także na dobre samopoczucie”.

Decydując się na przejście na dietę raw food należy jednak regularnie kontrolować stan swojego zdrowia, ponieważ surowe produkty nie dostarczają do organizmu wszystkich potrzebnych witamin. Osoby jedzące wyłącznie jedzenie niepoddawane obróbce termicznej często skarżą się na anemię, ponieważ w ich diecie brakuje witaminy B12, a także żelaza. Należy więc suplementować te składniki, aby nie doprowadzić swojego organizmu do osłabienia czy choroby. Żywność surowa zawiera mało kalorii oraz tłuszczów – jest to zaleta dla osób, które chcą się odchudzić, ale niekontrolowane spożywanie tych produktów może doprowadzić do poważnej niedowagi.

Wybierając artykuły niepoddawane żadnej obróbce, należy je dokładnie myć przed spożyciem. Dobrym pomysłem jest kupowanie warzyw oraz owoców w ekologicznych sklepach, ponieważ uprawiane bez dodatku szkodliwych substancji nie zaszkodzą zdrowiu. Na dietę raw food mogą przejść prawie wszyscy, jednak powinni oni regularnie kontrolować stan swojego zdrowia. Surowe potrawy mogą okazać się szkodliwe dla kobiet w ciąży, pacjentów chorujących na cukrzycę oraz inne schorzenia przewlekłe. Takim osobom zalecamy kontakt z lekarzem przed zmianą nawyków żywieniowych.