Produkty obniżające cholesterol

Cholesterol i jego wysoki poziom we krwi jest obecnie dużym problemem. Wiele osób cierpi na choroby układu krwionośnego oraz serca właśnie ze względu na cholesterol. Na ten stan wpływ ma brak ruchu, statyczny tryb życia, konsumpcja pokarmów pochodzenia zwierzęcego o wysokim poziomie cholesterolu.
Jaki jest więc sposób na cholesterol? Otóż najlepszym sposobem jest wprowadzenie do diety pokarmów, które mogą przyczynić się do zmniejszenia poziomu złego cholesterolu oraz ograniczanie pokarmów z dużą ilością cholesterolu jak jajka, mięso itp.

pokarmy obniżające cholesterol

Pokarmy obniżające cholesterol

Pokarmy bogate w kwasy omega 3: Kwasy omega 3 pomagają w utrzymywaniu naszych żył w dobrym stanie. Ryby takie jak makrela, łosoś, halibut, sardynki, ale także olej lniany to przykłady pokarmów o dużej zawartości tych kwasów.

Oliwa z oliwek: Oliwa zawiera w sobie tłuszcze nienasycone, które przyczyniają się do utrzymywania dobrych poziomów cholesterolu we krwi. Do sałatki warto używać właśnie oliwy zamiast śmietany. 2 łyżki oliwy dziennie to odpowiednia dawka.

Warzywa i owoce: Owoce i warzywa zawierają w sobie błonnik, który wiąże ze sobą tłuszcze podczas procesów trawienia, dzięki temu tłuszcz nie trafia do obiegu krwi a jest wydalany wraz z błonnikiem. Najlepsze pod tym względem są rośliny strączkowe.

Soja: wszelkie produkty na bazie soi mogą pozytywnie wpłynąć na poziom cholesterolu.

Otręby, owsianka: Rozpuszczalny błonnik w otrębach pozwala zmniejszyć poziom złego cholesterolu we krwi.

Ziarna: niewątpliwie produktami, które można spożywać na diecie cholesterolowej są płatki, mąka z pełnego ziarna, chleb pełnoziarnisty, brązowy ryż.

Produkty mleczne: chude mleko, twaróg, czy jogurt naturalny to przykłady produktów mogących pomóc w obniżaniu cholesterolu.

Orzechy: warto codziennie zjeść garść orzechów jak migdały, orzechy włoskie itp. Dostarczają one tłuszczy nienasyconych, które powodują wzrost poziomu dobrego cholesterolu we krwi.

Ciemna czekolada: ciemna, gorzka czekolada (mały kawałek dziennie) może pomóc obniżyć cholesterol.

Herbata: Herbata, zwłaszcza zielona zawiera antyutleniacze pomagające w kontrolowaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu.

Sterole roślinne: Można je znaleźć w margarynach takich jak benecol. Jest to naprawdę skuteczna metoda w walce z cholesterolem.

Czerwone wino: Badania pokazały, że picie codziennie lampki czerwonego wina może obniżyć poziom cholesterolu. Życie pokazuje, że coś w tym jest. Ludzie z krajów śródziemnomorskich z bogatą tradycją picia wina, gdzie codziennie spożywa się odrobinę wina statystycznie żyją dłużej od innych nacji.

Mam nadzieje, że ta lista da ci jakiś pogląd na to co warto jeść aby obniżyć cholesterol a co lepiej sobie odpuścić. Pamiętać należy o tym, że cholesterol występuje głównie w pokarmach pochodzenia zwierzęcego do jakich należą jajka, wieprzowina, krewetki, masło i pełne mleko. Warto jest więc wyeliminować te produkty całkowicie