Produkty powodujące wzdęcia

Wzdęcia to bardzo powszechne zjawisko występujące po jedzeniu. Zazwyczaj odczuwalne są w dolnej części brzucha. Jest wiele czynników wpływających na wzdęcia, ale to co jemy ma zdecydowanie największy wpływ. Niektórzy ludzie nie tolerują niektórych pokarmów co powoduje, że nie są one trawione i w ostateczności powodują wzdęcia i gazy. Przemieszczające się gazy, bulgoczący brzuch mogą być bardzo kłopotliwe. Jeśli takie zjawisko zdarza się niemal codziennie oznacza to, że występuje jakiś problem z trawieniem. Przyjrzyjmy się jakie pokarmy najczęściej są odpowiedzialne za wzdęcia brzucha.
Jakie pokarmy powodują wzdęcia?

Najlepszym lekarstwem na wzdęcia i zaparcia jest unikanie pokarmów, które najczęściej je powodują. Oto główni winowajcy.

Warzywa

Warzywa są dla nas dobre bo zawierają dużo błonnika, witamin i minerałów. Jednak razem z błonnikiem często zawierają dużo nie trawiennej skrobi. Kiedy organizm ma problemy z ich rozbiciem do dzieła wkraczają bakterie występujące w jelitach, które powodują powstawanie gazów. Typowymi warzywami powodującymi wzdęcia są brokuły, kalafior, fasola, kapusta i brukselki. Te warzywa zawierają także cukier zwany rafinozą, który jest jednym z winowajców.

pokarmy wzdymające

Pszenica

Zawiera gluten, który jest ciężkostrawny a niektóre osoby w ogóle go nie trawią (celiakia). Osoby mające nietolerancję glutenową powinny unikać chleba, ciast wytwarzanych na bazie mąki pszenicznej.

Produkty mleczne

Mleko i jego pochodne zawierają cukier zwany laktozą. Laktoza jest ciężkostrawna i trudna w rozbiciu na cukry proste. Niektóre osoby mające nietolerancję na laktozę mają wyjątkowo dokuczliwe wzdęcia po spożyciu mleka.

Zboża

Zboża zawierające otręby mogą być przyczyną wzdęć i zaparć. Błonnik zawarty w zbożach występuje w dwóch rodzajach - rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Błonnik rozpuszczalny rozpuszcza się w wodzie i przemieszcza się w łatwy i szybki sposób przez jelita, przez co powoduje wzdęcia, gazy i bulgotanie.

Owoce

Owoce zawierają sorbitol, naturalnie występujący cukier, który może powodować wzdęcia. Najczęściej wzdęcia powodują owoce jak jabłka, śliwki i gruszki.

Gazowane napoje

Wzdęcia często występują po wypiciu dużej ilości gazowanych napoi. Dzieje się tak bo dwutlenek węgla powoduje formowanie się gazów w żołądku co później prowadzi do wzdęć.

Alkohole

Wiele napoi alkoholowych zawiera cukry, które są trudne w trawieniu. Mogą one powodować wzdęcia wynikające z działających na nich bakterii. Typowi przedstawiciele tych cukrów to maltitol, ksylitol, sorbitol i erytrytol.

To były niektóre pokarmy najczęściej powodujące wzdęcia. Pij dużo wody, bo może ona pomóc w trawieniu i zmniejszyć dokuczliwość wzdęć. Pamiętaj, że często występujące wzdęcia i gazy mogą być symptomem jakiejś poważnej choroby. Dlatego warto skonsultować ten problem z lekarzem.