Pages Menu

Categories Menu

Posted by on Paź 29, 2020 in Dieta |

Pieczone bataty z boczkiem i sosem czosnkowym.

Pieczone bataty z boczkiem i sosem czosnkowym.

Pieczone bataty są nie tylko pyszne, ale i bardzo łatwe w przygotowaniu. Przyrządzone z boczkiem i sosem czosnkowym, stanowią wyraziste i smakowite danie, idealne na każdą porę roku. Dowiedz się, jak zrobić pieczone bataty z boczkiem i sosem czosnkowym!

Składniki, których potrzebujesz to:

  • 3 dorodne bataty
  • 10 centymetrowy pasek boczku
  • 1 pęczek szczypiorku

Do sosu czosnkowego potrzebujesz:

  • 1 duży jogurt typu greckiego
  • trzy ząbki czosnku, jeśli chcesz możesz użyć jednego dużego lub dwóch małych
  • zioła prowansalskie, lub inne, które preferujesz oraz sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Wyszoruj starannie bataty pod bieżącą wodą i ponakłuwaj je.
  2. Zawiń bataty w folie aluminiową i włóż do wysokiej i wąskiej blaszki. Następnie zalej je do połowy wysokości ciepłą wodą.
  3. Piecz bataty około półtorej godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 240 stopni. Możesz w międzyczasie sprawdzić, czy są gotowe. Nakłuj je wykałaczką. Jeśli są miękkie, możesz rozwinąć je z folii i dopiec jeszcze kilka minut, aby skórka była przyrumieniona.
  4. Podczas pieczenia batatów, pokrój w drobną kostkę boczek i wrzuć na patelnię, żeby się przesmażyły.
  5. Gorące bataty wyciągnij z piekarnika i przekrój na pół. Chwyć dwa końce palcami, aby utworzyć kształt łódki.
  6. Do środka włóż zarumieniony boczek i drobno posiekany szczypiorek.

Sos czosnkowy:

  • Umyj i drobno posiekaj ząbki czosnku.
  • Posiekany czosnek wymieszaj z jogurtem typu greckiego.
  • Kiedy dokładnie wymieszasz czosnek i jogurt, dodaj ziół prowansalskich oraz pieprz i sól.

Pieczone bataty z boczkiem i sosem czosnkowym – jak podawać?

Kiedy bataty się pieką, możesz w międzyczasie przygotować sos czosnkowy i wstawić do lodówki. Bataty należy podawać na gorąco, dlatego lepiej jest, aby sos był już gotowy w momencie, gdy bataty się dopiekają. Do sosu możesz dodać też świeżych ziół doniczkowych lub majeranku. Do takiego dania wspaniale smakuje szklanka zimnego piwa, która neutralizuje nieco ostry, wyrazisty smak dania.