Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on lis 7, 2020 in Dieta |

Cebula – dlaczego warto ją jeść?

Cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Dodajemy ją do sałatek, gulaszów, dań obiadowych i przystawek. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę z tego, że jest to także jedno z najzdrowszych warzyw świata!

Cebula – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie

Cebula to wyjątkowo bogate źródło witaminy C, która wpływa na odporność, pozwala na zachowanie mocnych kości i zębów oraz poprawia samopoczucie i stan skóry. Warzywo to zawiera bardzo dużą ilość potasu, który reguluje ciśnienie krwi i zapobiega pojawieniu się różnych schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Cebula ma wyjątkowo dobroczynny wpływ na układ pokarmowy: łagodzi dolegliwości trawienne, niweluje bóle żołądka i działa ochronnie na wątrobę. Syrop z cebuli lub uduszone na maśle warzywo polecane jest w chorobach układu oddechowego oraz w przypadku sezonowych przeziębień. Regularnie spożywana cebula wzmacnia odporność, ma także działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Surowe warzywo obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, przez co zapobiega pojawieniu się cukrzycy i miażdżycy.

Ciekawostką jest, że cebulę można wykorzystać także w kosmetyce. Przyrządza się z niej gęstą pastę, która świetnie działa na blizny (w tym również rozstępy oraz ślady po trądziku) oraz może pomóc osobom, które borykają się z problemem żylaków. W medycynie ludowej stosowana była również w celu leczenia hemoroidów, oparzeń oraz odmrożeń.

Cebula – jak ją przyrządzić?

Cebula sprawdzi się do dań gorących, takich jak gulasze (mięsne i warzywne), zapiekanki, zupy i dania jednogarnkowe. Świetnie komponuje się z jajkami m.in. jajecznicą, muffinami jajecznymi i omletami. Chętnie dodawana jest do przeróżnych sałatek i na kanapki. Kanapka na ciepło z kurczakiem i duszoną cebulą to ciekawa odmiana dla tradycyjnych dań śniadaniowych. Cebulę można także pokroić w piórka i poddusić z dodatkiem soli, pieprzu i jajka. Warzywo to lekko opalone nad gazem jest niezbędne do przygotowania idealnego, esencjonalnego wywaru na rosół lub inną zupę.