Najlepsze przyprawy przyspieszające metabolizm
Mniejsza aktywność fizyczna, wiek, stres, a także gorsze odżywianie wymuszają spowolnienie przemiany materii i pojawienie się kilku kilogramów więcej. Dodatkowo mniejsza ilość snu i słabe nawodnienie to czynniki, które obniżają jakość życia i prowadzą do różnych chorób.
Przyprawy wspomagające odchudzanie
By zadbać o swoje zdrowie warto włączyć do spożywanych posiłków przyprawy regulujące trawienie oraz wspomagające cały organizm w walce o najlepszą wersję siebie.
Cynamon i kardamon jako dodawanie smaku
Intensywna w smaku, szlachetna, aromatyczna, a dodatkowo także korzystna zdrowotnie przyprawa. To opis kardamonu, który przyspiesza przemianę materii i jest antyseptyczny, co ma wpływ na odchudzanie. Świetny smak podkręca kawę, herbatę i koktajle. Inną przyprawą podobną w smaku, jednak lepiej rozgrzewającą jest cynamon. Ma on właściwości antyseptyczne, regulujące poziom glukozy oraz pomagające w trawieniu. Nadaje się do wypieków, owsianek, herbaty i kawy.
Najlepsze na zimowe wieczory goździki oraz imbir
Przyprawą niezwykle aromatyczną, jaką są goździki to zawartość właściwości nie tylko rozgrzewających, ale również bogatych w antyoksydanty, które chronią przed starzeniem się organizmu. Świetnie komponują się w zimowych herbatach z cynamonem i imbirem, posiadającym w składzie liczne związki przyśpieszające metabolizm. Dodatkowo imbir pobudza, rozgrzewa, ma liczne antyoksydanty oraz działa kojąco na zgagę i wzdęcia. Można go używać do owsianek, zup, warzyw i napojów, koktajli.
Pieprz cayenne i kurkuma na poprawę zdrowia
Kurkumina, która to znajduje się w składzie kurkumy, jest związkiem wspomagającym trawienie, a także hamującym tworzenie się komórek tłuszczowych. Działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo, rozkurczowo, a nawet udowadnia się jej dobry wpływ na ograniczenie chorób nowotworowych. Jest ładnym dodatkiem do ryżu (barwienie na żółto), sosów i zup, makaronu. Pieprz cayenne natomiast to przyprawa o silnym działaniu rozgrzewającym, przez co przyspieszającym przemianę materii. Właściwości, które wykazuje to: przeciwbólowe, spalające tkankę tłuszczową, przeciwzapalne oraz skutecznie hamujące ochotę na słone i na słodkie potrawy. Jednak należy pamiętać, aby nie dodawać wiele pieprzu do potraw, gdyż związek jakim jest kapsaicyna w dużych ilościach może uszkadzać wątrobę.
Kolendra oraz mięta
Kolendra to źródło witamin (m. in B, C, PP), a także składników mineralnych. Często używana jest w kuchni a dobroczynne działanie to nie tylko dostarczanie witamin, ale również działanie przeciwbólowe, przyspieszające przemianę materii i przeciwzapalne. Listki kolendry można dodawać do kremów, zup, sałatek i kanapek. Natomiast mięta podkręca trawienie, zapobiega wzdęciom, usprawnia pracę jelit, pobudza żołądek do wydzielania kwasu sprawiając, że napar wspomaga pracę narządów po spożyciu ciężkostrawnych potraw lub przejedzeniu. Mięta zwalcza również wirusy, bakterie, działa uspokajająco, dlatego warto ją zaparzać na koniec ciężkiego dnia.
Jeżeli zależy Ci na mocnym pobudzeniu metabolizmu oraz zrzuceniu zbędnych kilogramów polecamy sklep z odżywkami i spalacze tłuszczu, które zawierają wymienione w artykule naturalne składniki.
Najnowsze komentarze