Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on lip 3, 2018 in Zdrowie i medycyna |

Czym jest błonnik? Błonnik nierozpuszczalny

Błonnik podstawowy to inaczej pozostałości komórek roślinnych, które nie są trawione przez enzymy w przewodzie pokarmowym człowieka, ale częściowo hydrolizowane przez bakterie okrężnicy. Błonnik to mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym, do których zaliczają się: celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy, oraz nie polisacharydowym, czyli ligniny, kutyny. Mimo, że błonnik nie jest trawiony, ma on ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Po pierwsze zwiększa zawartość treści pokarmowej, poprawia i usprawnia pracę jelit, wpływa pozytywnie na mikroflorę jelitową i zmniejsza ryzyko nowotworu przewodu pokarmowego.

Błonnik rozpuszczalny a błonnik nierozpuszczalny

Błonnik pokarmowy dzieli się na błonnik rozpuszczalny w wodzie oraz błonnik nierozpuszczalny. Ten pierwszy zawarty jest na przykład w miąższu owoców i warzyw, natomiast drugi pochodzi głównie ze skóry i nasion roślin. Zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny błonnik jest bardzo ważny dla zdrowia, trawienia i profilaktyki przed chorobami takimi, jak otyłość, cukrzyca czy zaparcia.