Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on maj 17, 2022 in Dieta |

Jak przechowywać kawę, by zachowała świeżość?

Miliony osób na całym świecie kochają kawę. Jednak, aby smakowała ona odpowiednio, konieczne jest jej właściwe przechowywanie. Jak zadbać o świeżość kawy? Gdzie warto ją chować, by pozwalała na przygotowanie pysznego naparu?

Czynniki wpływające na utratę świeżości kawy

Ziarna kawy mogą tracić swoje cenne właściwości pod wpływem różnych czynników zewnętrznych. Mowa tu m.in. o:

  • wilgoci,
  • wysokich temperaturach,
  • świetle słonecznym,
  • powietrzu.

W wyniku działania wilgoci kawa może pleśnieć. Lepiej więc uniknąć m.in. przechowywania jej w lodówce. W takim miejscu ciągłe zmiany temperatury powodują wzmożone skraplanie się wody. Oprócz tego, w lodówce przechowuje się również inne produkty spożywcze, często o intensywnym aromacie, który może przenikać do ziaren kawy.

Wysoka temperatura i światło słoneczne mogą natomiast niekorzystnie wpłynąć na smak ziaren – przestaje być on tak wyrazisty. Dobrym pomysłem jest więc przechowywanie kawy w temperaturze pokojowej i z daleka od okien – np. w szafkach kuchennych.

Związki chemiczne zawarte w kawie mogą również reagować z tlenem. Wówczas tracą swój charakterystyczny aromat i smak – często w bardzo krótkim czasie. Najlepiej więc trzymać ziarna w szczelnych pojemnikach lub torebkach z wentylami odprowadzającymi powietrze.

Miejsca, w których warto przechowywać kawę

Kawę należy przechowywać w hermetycznym pojemniku, do którego nie mają dostępu promienie słoneczne. Odpadają więc pudełka z przeźroczystego plastiku czy szkła. Pojemnik warto umieścić z dala od źródeł silnych zapachów, najlepiej w dość chłodnym i ciemnym miejscu. Często ziarna kawy do samodzielnego zmielenia można kupić w specjalnych torbach z wentylem, który pozwala na pozbycie się powietrza ze środka.

Jeśli już otworzysz opakowanie, a nie daje ono możliwości ponownego szczelnego zamknięcia, warto użyć klipsa. Zapakowaną kawę możesz dodatkowo włożyć do szczelnego pojemnika. Lepiej nie trzymać kawy w pobliżu piekarników, kuchenek czy grzejników. Jeśli masz piwnicę lub garaż, w sezonie letnim dobrym pomysłem okazuje się przeniesienie zapasu kawy właśnie tam. Ma to znaczenie zwłaszcza dla prawdziwych smakoszy, którzy są w stanie stwierdzić, czy zaparzone ziarna smakują odpowiednio.

Przechowywanie kawy w kapsułkach

Niektóre osoby są zwolennikami rozwiązania, jakim jest kawa w kapsułkach. Z założenia zmielone ziarna są szczelnie zamknięte w niewielkich pojemniczkach. Wykonuje się je z tworzyw sztucznych, które nie przepuszczają promieni słonecznych i wilgoci. Woda może dotrzeć do ziaren dopiero po nakłuciu kapsułki przez specjalną końcówkę w ekspresie. Takie produkty należy przechowywać w miejscach, gdzie nie ma ani zbyt wysokich, ani zbyt niskich temperatur. Wiele osób decyduje się też na zakupienie specjalnych pojemników na kapsułki. Pozwalają one na posegregowanie poszczególnych smaków, a także na zabezpieczenie opakowań przed przypadkowym przebiciem lub zgubieniem. Pojemniki tego typu mogą być przeźroczyste, ponieważ kawa jest już osłonięta przed działaniem promieni słonecznych przez samą kapsułkę. Takie produkty znajdziesz m.in. w sklepie Nespresso.