Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on cze 2, 2022 in Dieta |

Dlaczego warto pić arabicę?

Chociaż historia picia kawy sięga ponad 2000 lat wstecz, dopiero badania w połowie XX wieku udowodniły szereg korzyści zdrowotnych, jakie przynosi spożywanie tego napoju. Spośród wielu rodzajów kawy uprawianej na całym świecie, to właśnie arabica cieszy się niesłabnącą popularnością i największym udziałem w rynku. Co sprawia, że niemal każdy dorosły człowiek na Ziemi zna smak i aromat świeżo palonych ziaren arabica? Jakie właściwości przypisuje się temu rodzajowi kawy? W jakim państwie znajdują się najlepsze warunki do uprawy?

Palarnia kawy- w czym tkwi magia ziaren kawowca?

Kawa kojarzy się przede wszystkim ze swoimi właściwościami pobudzającymi, dzięki którym przetrwasz trudny okres w pracy, szybciej nauczysz się do egzaminu, czy zyskasz zastrzyk energii do radzenia sobie z codziennymi obowiązkami. Jednak zatrzymanie się tylko na działaniu zawartej w kawie kofeiny byłoby istną profanacją tego wspaniałego trunku, który oferuje znacznie więcej korzyści. Spożywanie kawy arabica ma udowodniony wpływ na poprawę krążenia w organizmie. Składniki w niej zawarte rozszerzają naczynia krwionośne, dzięki czemu transport krwi do komórek otrzymuje solidną stymulację. Kawa charakteryzuje się bogactwem antyoksydantów, odpowiadających za usuwanie wolnych rodników. W ziarnach kawowca kryje się także pokaźna ilość polifenoli, czyli kolejnych związków chemicznych o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. To swoista mieszanka antynowotworowa, wspomagająca jednocześnie zachowanie atrakcyjnego wyglądu skóry i zmniejszająca ryzyko pojawiania się wyprysków.

Palarnia kawy to miejsce, gdzie rodzi się napój o nieskazitelnych właściwościach, pełen intensywnego smaku i porywającego aromatu. Warto regularnie korzystać z darów natury, które w połączeniu z korzyściami zdrowotnymi, dostarczają także potężnej dawki przyjemności.

Właściwości kawy arabica- dlaczego warto ją spożywać?

Popularność kawy arabica przestaje dziwić, jeśli spojrzymy na jej właściwości. Konsumenci cenią sobie optymalną zawartość kofeiny, która skutecznie pobudza, lecz zarazem nie powoduje nagłego wzrostu kortyzolu. Pomimo wymagającego charakteru upraw kawy arabica, kraje takie jak Salvador posiadają idealne warunki środowiskowe do utrzymywania plantacji. To właśnie z tego regionu pochodzi kawa o łagodnym smaku i aromacie wypełniającym całe pomieszczenie. Kawa arabica El Salvador idealnie nadaje się do bezpośredniego zaparzania wrzątkiem, jak i do zastosowania w wysokociśnieniowych ekspresach. Arabica uprawiana w niewielkim państwie Salvador zdobywa uznanie koneserów z całego świata, doceniających jej nutę smakową i kombinację walorów odżywczych.

Jeśli chcesz zaznać pełnego spektrum korzyści płynących ze spożywania kawy arabica, warto zaopatrzyć się w ziarna poddane wypalaniu w tradycyjnym piecu bębnowym, gdzie każda sekunda procesu wypalania podlega nadzorowi specjalistów. Palarnia kawy Café Panamera to mekka dla pasjonatów tego napoju, stworzona na fundamentach pasji i wiedzy. Zakupiona tu kawa została wypalona maksymalnie 2 tygodnie wcześniej, dlatego odznacza się niespotykaną świeżością i zapachem. Więcej informacji uzyskasz na stronie www.cafepanamera.com.