Produkty bogate w magnez

Magnez odgrywa ważną rolę w produkcji energii, wpływa na pracę nerwów, mięśni i wpływa na rozwój komórek. Znany jest jako środek zmniejszający stres, uspokaja nerwy.
Magnez w organizmie człowieka występuje w największych ilościach w kościach, zębach i jest odpowiedzialny za utrzymywanie normalnego ciśnienia krwi, akcji serca, czy metabolizmu oraz oczywiście wzmacnia nasze kości.

migdały

Jego niedobór może prowadzić do:
- bezsenności
- wysokiego ciśnienia krwi
- skurczów mięśni
- drgania mięśni (np: samoczynnie mrugające oko)
- osteoporozy
- nadpobudliwości
- ataków paniki

Dzienna rekomendowana dawka magnezu dla dorosłej osoby to 250-300mg. Zanim jednak zwiększysz spożycie magnezu, lub zmienisz w tym celu swą dietę najlepiej będzie jak skonsultujesz to z lekarzem.



Produkty bogate w magnez
- otręby pszenne 500mg w 100g porcji
- mąka pszenna 280mg w 100g porcji
- migdały 260mg w 100g porcji
- orzechy nerkowca 240mg w 100g porcji
- otręby 200mg w 100g porcji
- soja 100mg w 100g porcji
- większość innych orzechów do 100mg w 100g porcji
- czekolada 100mg w 100g porcji
- figi 70mg w 100g porcji
- fasola/soczewica 50mg w 100g porcji

Inne produkty zawierające sporo magnezu, które warto wymienić to ryby, woda mineralna, owoce jak banany, morele, rodzynki a także warzywa jak szpinak, brokuły i sałata.

Kto potrzebuje magnezu?

Oczywiście każdy z nas, ale magnez jest szczególnie ważny dla osób stosujących słabą, niekompletną dietę i osób biorących leki jak estrogen, antybiotyki i leki moczopędne.