Produkty bogate w żelazo

Żelazo to kluczowy komponent czerwonych krwinek, jego niedobór może prowadzić np: do anemii. Najlepszym sposobem na utrzymanie odpowiedniego poziomu żelaza w organizmie jest włączenie do diety pokarmów bogatych w żelazo.
Rola żelaza w ciele człowieka

Żelazo bierze udział w wielu procesach organizmu, oto niektóre z nich:
- żelazo jest wykorzystywane do produkcji hemoglobiny, która transportuje tlen do komórek ciała.
- żelazo działa jako katalizator dla przemian metabolicznych zachodzących w komórkach ciała.
- jest kluczowe dla układu odpornościowego oraz dla właściwego funkcjonowania wątroby.
- broni nasz organizm przed wolnymi rodnikami.

Niedobór żelaza może prowadzić do:
- anemii, uczucia zmęczenia, bezsenności, utraty apetytu.
- może prowadzić do pogorszenia słuchu, zmniejszenia gęstości kości.
- może również prowadzić do upośledzenia funkcji mózgu - zaburzenia zdolności uczenia się, skupiania się.
- niski poziom może doprowadzić do jelitowej utraty krwi.

Pokarmy bogate w żelazo

Aby utrzymać właściwy poziom żelaza w organizmie warto po prostu spożywać pokarmy, które zawierają spore ilości żelaza. Żelazo można znaleźć w wielu produktach. Najwięcej oczywiście jest go w mięsie, są jednak warzywa, które zawierają także dużo żelaza.

Warzywa:
- brokuły
- zielona fasola
- buraki
- groszek
- ziemniaki
- szparagi
- pietruszka
- kukurydza
- brukselki
- soczewica
- soja
- szpinak

Orzechy, nasiona:
- nasiona słonecznika
- ciecierzyca
- nasiona dyni
- pistacje
- migdały

Pokarmy pełnoziarniste:
- brązowy ryż
- pieczywo pełnoziarniste
- owsianka
- otręby

Pokarmy pochodzenia zwierzęcego:
- owoce morza - ostrygi, małże, ryby, krewetki i itp.
- drób: kurczak i indyk
- wątróbki z kurczaka, świni itd.
- wołowina

To tylko niektóre przykłady pokarmów bogatych w żelazo. Listę można uzupełnić także o suszone owoce jak rodzynki, morele. Jedząc pokarmy bogate w żelazo nie zapomnij o witaminie C, która pomaga w absorbcji żelaza przez organizm.