Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on kwi 30, 2020 in Zdrowie i medycyna |

Najczęściej spotykana choroba, która spowodowana jest w dużej mierze niewłaściwym odżywianiem się. Czego nie jeść przy anemii?

Anemia to popularna choroba, która dotyka coraz większe grono osób. Zmagają się z nią osoby młode, w tym dzieci oraz starsze, które z powodu źle zbilansowanej diety lub obniżonej odporności, potrzebują zdecydowanie więcej żelaza niż przeciętny człowiek.
Pierwszymi objawami, świadczącymi o anemii są dokuczliwe zawroty głowy oraz ogólne odczucie zmęczenia, w tym brak siły i senność. Jeśli wykryta została u Ciebie anemia, koniecznie zmień nawyki żywieniowe, by organizm szybko powrócił do formy.

Co jeść mając anemię?

Spożywane na co dzień posiłki, powinny być bogate w żelazo. Do popularnych produktów, zalecanych przez lekarzy zaliczają się buraki, botwinka oraz pomidory. Jeśli nie przepadasz za tymi warzywami nie przejmuj się, bogate w żelazo są również, brokuły, natka pietruszki, kiszonki, mięso, biała fasola, szpinak czy ziemniaki. Jeśli chodzi o owoce, polecane są morele, jagody czy jabłka.
Stosowanie w codziennej diecie powyższych owoców i warzyw sprawi, że organizm szybko przyswoi potrzebne do prawidłowego funkcjonowania żelazo, co przyczyni się do poprawy samopoczucia. Ważne jest jednak, by pamiętać o produktach bogatych w witaminę C, która pomaga przyswoić żelazo.
Mimo iż jedzenie zazwyczaj pomaga dostarczyć niezbędnych składników odżywczych, są również produkty, które przyczyniają się do tak zwanego wypłukiwania żelaza z organizmu, skutkiem czego jest anemia. Na jakie produkty zwrócić szczególną uwagę?

Czego nie jeść przy anemii ?

Produkty o duże zawartości cukru oraz fosforanów, w tym przetworzone mięso,wędliny, gazowane napoje, herbata czy kawa, utrudniają wchłanianie się żelaza. Spożywanie ich z posiłkiem lub chwile po nim, nie poprawi samopoczucia, a ich częste występowanie w diecie sprawi, że anemia się zaostrzy i być może, konieczne będzie korzystanie z suplementów diety oraz tabletek, których zadaniem jest uregulowanie poziomu żelaza we krwi.
Aby czuć się dobrze, spożywaj więc dużo owoców i warzyw, tych bogatych w żelazo jak i tych w witaminę C. Unikaj przetworzonych produktów oraz napoi gazowanych, a z pewnością zapobiegniesz anemii.