Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on sty 12, 2021 in Dieta |

Pizze świata: podróż smakiem przez różne regiony

Przysmak o włoskim rodowodzie – Tropy dawnej tradycji i powstania podstawowej receptury

Pizza to zupełnie wyjątkowe danie, które swoją historią sięga czasów antycznych. Początkowo była po prostu płaskim chlebem z nadzieniem, którym raczyły się rzymskie legie podczas swoich wypraw. Dopiero z czasem znalazła swoje ostateczne kulinarne kształty. Głównymi składnikami pizzy są ciasto, sos pomidorowy, owoce morza, sery i różnego rodzaju warzywa. Włosi uważają ją za swoje narodowe danie, a wraz ze swym powstaniem związana jest interesująca historia. Pierwsze piątki pizza które do dziś możemy spotkać w Neapolu to: Marinara, Margherita, Capricciosa, Quattro Stagioni i Prosciutto e Funghi.

Pizza – niczym atlas smaków świata

Pizza to danie międzynarodowe, które przeszło przez ręce wielu ludzi i kultur, dzięki czemu powstały liczne rzemieślnicze wariacje na temat klasycznej potrawy. Każdy kraj ma swoje typowe nadzienia, które stanowią nieodłączny element ich kuchni. Przechodząc przez różne kontynenty, można spróbować tajskich, koreańskich czy australijskich smaków.

Pizza na całym świecie – przegląd popularnych wariacji i nadzień

  1. Amerykańska – Ciasto grubo zaaranżowane, pokryte dużą ilością sera mozzarella. Wypełniają ją różnego rodzaju mięsa i warzywa. Lubi ją cały świat, ale to w Stanach Zjednoczonych stała się ona szczególnie popularna.

  2. Meksykańska – To wersja propozycji z klasycznym ciastem pizzy, ale pokrytej sosem z czerwonej fasoli, kawałkami kurczaka, pachnącą kolendrą i serem nacho. Meksykanie lubią też na pizzy posypywać zieleniną i kolendrą.

  3. Tajska – Na początek ciasto schowane jest w cienkiej warstwie cienkiego sosu z curry. Na nim tymczasem doskonale wszystkiego smaku dodają krewetki, papryczki, czerwona papryka i szpinak.

  4. Rosyjska – na Rosyjkach najczęściej można spotkać bardzo twarde wypieki, które są podawane z krewetkami, różnymi mięsami, a także z rybką.

  5. Australijska – Jej głównym składnikiem jest tu nie ser, ale sos pomidorowy, smażony szpinak i gałka muszkatołowa, pokryte są one specjalnie spreparowanym białym serem.

Pizza to smak tradycji, który widzieli już ludzkie kultyury na całym świecie. Bez względu na składniki, które są na niej nakładane, jest zawsze pyszna. Co przyjemniejsze, u każdego nareszcie można znaleźć coś, co przypadnie do gustu.